Kako je Oskar odkriva svet sploh nastal? 

Sva Saša in Klavdija, ustanoviteljici "Oskar odkriva svet". Saša, mama dveh fantkov, se je med karanteno intenzivno posvečala igri z Oskarjemin razvijanju kreativnih pristopov za ohranjanje radovednosti. Klavdija, prava popotnica, je svoje izkušnje s potovanj vnesla v projekt, prispevala vsebinsko raznolikost in ga obogatila s praktičnim razumevanjem. Kasneje se nam je pridružil šeLenart, drugi otrok, ki aktivno sodeluje v raziskovanju od tretje škatle dalje. Skupaj delimo znanje in izkušnje ter želimo posredovati navdih tudi drugim družinam preko naših raziskovalnih škatel "Oskar odkriva svet".

Predstavljajte si majhnega, takrat 3-letnega Oskarja, radovednega in polnega energije. Moja največja želja je in je bila vedno preživeti čim več čas z njim, vendar mi je vsakdanja naglica to dostikrat preprečevala. Ko je prišlo obdobje karantene zaradi koronavirusa in smo ostali doma, sem se malo poglobila in začela razmišljati drugače.

Ugotovila sem, da čas ni edini ključni dejavnik za ustvarjalno igro; dejansko ne potrebujemo veliko časa, če imamo prave pripomočke in ideje, kar tudi nam staršem zelo olajša samo igro. Čeprav klasične igrače niso bile Oskarjeva prva izbira, sem se odločila, da mu želim ponuditi nekaj, kar bo zabavno, a hkrati tudi koristno, s čimer bom ohranjala njegov fokus in igro dlje časa, kot le 15 minut. Želela sem mu ponuditi igro, ki bo navdušila njegovo radovednost in ga spodbudila k raziskovanju, obenem pa bo prinesla nekaj novega in poučnega v naš vsakdan.

In kako sem ugotovila, kaj zares deluje? Preprosto sem ga začela poslušati. Ob njegovih navdušenih razlagah o tem, kaj ga zanima, sem spoznala nekaj tako osnovnega, kar imajo vsi otroci…in to je njegova radovednost in nagnjenje k postavljanju vprašanj: "Zakaj?" Vedela sem, da imamo priložnost ustvariti nekaj posebnega. Zato smo se odločili, da izkoristim to radovednost in ustvarim poligon za postavljanje vprašanj, kjer imamo mi starši že pripravljene odgovore.

Zakaj ravno pot okoli sveta?

Prvi razlog je zagotovo to, da je Oskarjeva teta prava popotnica, ki je s svojimi pripovedmi o potovanjih odprla Oskarju številna vprašanja in radovednost do sveta. Njene zgodbe so ga navdušile za odkrivanje novih krajev in spoznavanje različnih kultur in živalskega sveta.

Drugi razlog je, da nam raziskovanje sveta nudi neskončna področja za raziskovanje. Vsak kotiček našega planeta skriva zgodbe, skrivnosti in bogato dediščino, ki jo je vredno spoznati. Oskar se je tako preko teh raziskovanj naučil ceniti raznolikost in lepote našega planeta.

Tretji razlog pa je, da tema potovanj spodbuja čustveno inteligenco, razvija znanje ter kritično razmišljanje. Potovanja so priložnost za raziskovanje novih okolij, soočanje z novimi izzivi in spoznavanje različnih perspektiv. To omogoča boljše razumevanje sveta in razvijanje kritičnih analitičnih veščin.

Kako je nastala vsebina škatel?

Struktura škatle je nastajala precej spontano na podlagi ugotovitev kaj bi si želala za svojega otroka.

Zakaj knjiga? Ker z Oskarjem že od malih nog rada berem in mu želim ponuditi kakovostno vsebino. V mnogih knjigah sem opazila neresnične podatke ali zgodbice brez pozitivnih sporočil. Zato sem želela, da knjige, ki jih prebirava, spodbujajo njegovo radovednost in zanimanje za svet.

Zakaj izobraževalni elemnti, kot so npr ABC kartice? Ker sem opazila, da ga lahko popolnoma navdušimo za učenje, če mu predstavimo podatke na zanimiv način. Na primer, ko sva se učila abecede, sem ga presenetila z nenavadnimi primeri, kot je "A" za Antarktiko in "B" za belugo. Ta nov pristop ga je zares pritegnil, saj so se iz neznanih pojmov razvijale zanimive zgodbe, kar je povečalo njegovo zanimanje za učenje.

Zakaj imajo naše družabne igre tako močno vsebinsko podlago? Zato, ker sva se z Oskarjem velikokrat igrala družabne igre, ki pa niso nudile nobene vsebine. Zato sva si skupaj postavljala dodatna vprašanja, ustvarjala asociacije in pripovedovala zgodbe, da so igre postale bolj zanimive in sva se z njimi igrala več kot le 5 minut.

Zakaj je del škatle ustvarjanje? Želela sem, da Oskar dobi priložnost za razvijanje ustvarjalnega potenciala, čeprav sama nisem izredno ustvarjalna oseba. Zato sem pripravila škatle z vnaprej pripravljenimi in prilagojenimi predlogami, ki so mu omogočile enostavno in dostopno ustvarjanje. Tako sem presegla svoje omejitve in mu zagotovila možnost izražanja svoje domišljije ter kreativnosti.

Zakaj so v škatli vsi pripomočki?Ker sem opazila, da pogosto doma nismo imeli vsega, kar bi potrebovali za neko dejavnost. Zato sem se odločila, da bodo v škatli vsi potrebni pripomočki, da bodo igre in ustvarjanje potekali gladko in brez odvečnih težav.

Zakaj se škatle lahko prilagajajo na različno starost? Ker sem spoznala, da je z malo domišljije vse prilagodljivo. Tako sem ustvarila škatle, ki so primerne za otroke v različnih starostnih obdobjih, saj želim, da otroci v vsaki fazi razvoja dobijo priložnost za učenje in zabavo, ki je prilagojena njihovim potrebam in interesom.

Zakaj je osnovni model kot naročniški model?

Želela sem ustvariti škatlo, ki ne bi bila le enkratna, ampak bi otrokom nudila dolgoročno in ponavljajočo se izkušnjo. Navdih sem črpala iz naročniških modelov, ki sem jih spoznala v Ameriki, vendar nisem bila popolnoma zadovoljna z njihovo vsebino in trajanjem igranja. Zato sem si želela, da naša škatla ponudi dolgoročno uporabnost in zabavo, ki bo otrokom trajala dlje časa.

Želela sem ustvariti škatlo, ki jo bodo otroci želeli odkrivati znova in znova ter se bodo veselili novih vsebin. Hkrati sem želela, da bodo škatle nekako povezane, da bodo otroci skozi različne škatle odkrivali nove prigode in pustolovščine, a da bo vsaka škatla še vedno zanimiva in samostojna. Želela sem ustvariti dinamično izkušnjo, kjer otroci srečujejo nove like in prijatelje, vendar jim ob enem vseeno nudimo neko rutino čez samo strukturo.

Z vsemi temi razlogi smo ustvarili "Raziskovalne škatle Oskar odkriva svet", ki združujejo Oskarjevo radovednost in željo po raziskovanju s poučnimi elementi, ki spodbujajo njegovo čustveno in kognitivno rast. Naš cilj je, da naši izdelki pomagajo tudi drugim otrokom razvijati njihovo radovednost, razumevanje sveta in poglobiti povezanost z okoljem ter drugimi kulturami.

Predvsem si želimo, da si starši vzamejo čas za svoje otroke in ga preživijo kvalitetno skupaj - že četudi le 15 minut na dan. Naše škatle so zasnovane tako, da postane igra z vašim otrokom resnično zabavna in hkrati poučna izkušnja. Z njimi želimo spodbuditi interaktivno in ustvarjalno igro med starši in otroki ter okrepiti družinske vezi skozi skupno raziskovanje in učenje.

Saša Zupan & Klavdija Pavlovski

Ustanoviteljici Oskar Odkriva Svet

Poglej naše škatle