Znanost povezanosti: Otroci najbolj cenijo čas s svojo družino!

Znanost povezanosti: Otroci najbolj cenijo čas s svojo družino!

Se sprašuješ, kaj lahko naredimo kot starši, da bi naši otroci izkoristil svoj potencial? 

Dejstvo je, da je v današnjem hitrem tempu življenja izziv najti dovolj časa za povezovanje otroka in starša. Vendar te želimo spomniti na neverjeten vpliv, ki ga lahko ima kakovostno preživet čas na razvoj tvojega otroka - še posebej pomembno v zgodnjem otroštvu od 3 do 5 let starosti. 


Znanstvene raziskave podpirajo izjemne koristi pomenljivih interakcij med starši in otroki, kot so:

🧠 Kognitivni razvoj - spoznavni, intelektualni razvoj

Številne študije so pokazale, da otroci, ki redno preživljajo kakovosten čas s starši, kažejo izboljšane kognitivne sposobnosti. Ali gre za skupno branje, ustvarjalne dejavnosti ali raziskovanje sveta okoli sebe, te izkušnje spodbujajo radovednost, reševanje problemov in splošno intelektualno rast.


💓 Čustvena inteligenca

Pomenljiv čas, ki ga otrok preživi s starši, zagotavlja varno okolje za čustveni razvoj. Raziskave kažejo, da imajo otroci, ki imajo varne navezanosti in pogoste pozitivne interakcije s starši, višjo čustveno inteligentnost, vključno z večjim samozavedanjem, empatijo in sposobnostjo učinkovitega obvladovanja čustev.


🗣️ Jezikovne in komunikacijske spretnosti

Jezik je temelj učenja in družbene interakcije. S pogovori, pripovedovanjem zgodb in aktivnim poslušanjem igrate ključno vlogo pri oblikovanju jezikovnih in komunikacijskih sposobnosti vašega otroka. Študije poudarjajo, da otroci, ki imajo bogate jezikovne izkušnje doma, razvijejo močnejše jezikovne veščine in dosežejo boljše rezultate v šoli.


😎 Rezilnost ter samozavest

Kakovostno preživet čas s starši je povezan z večjo rezilnostjo - psihološko prožnostjo in samozavestjo otrok. Ko se otroci počutijo opažene, slišane in cenjene med interakcijami, razvijejo močnejši občutek lastne vrednosti in samozavest. To jim omogoča, da se lažje spoprijemajo s stiskami in problemi, premagujejo težke preizkušnje in hitro okrevanje po neuspehih.

 

🧑‍🤝‍🧑 Izboljšano vedenje in socialne spretnosti

Redno sodelovanje v pomenljivih dejavnostih s starši spodbuja pozitivno vedenje in socialno kompetentnost. Študije kažejo, da otroci, ki imajo močne starševsko-otroške odnose, običajno kažejo boljšo samoregulacijo, manj težav v vedenju in izboljšane socialne spretnosti, kar jim omogoča zdrave odnose in uspeh v različnih socialnih okoljih.


Razumemo tudi, da je včasih težko najti idejo kaj bi počeli in prav s tem namenom smo tudi oblikovali interaktivne škatle “Oskar odkriva svet”, da so v pomoč staršem, ko ni prave ideje ali dovolj časa za predpripravo. Oskar odkriva svet ni še ena igrača. Ponujamo vam zakladnico idej preko katere boste doživeli obilo zabave, igre, smeha ter skupaj preživeli pomenljiv čas. In še otroci jih imajo radi - potrjeno.

 

 

Dragi starš sedaj je čas za ukrepanje! V svojem urniku določi čas za skupne aktivnosti, ki spodbujajo povezovanje, rast in učenje. Skupaj se igrajte, se pogovarjajte iz srca ali se podajte na skupne pustolovščine - tukaj ti je v pomoč lahko tudi Oskar odkriva svet.

Ta naložba danes bo investicija v izjemno prihodnost tvojega otroka. 🧡

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.