Kako igra s simboli vpliva na razvoj otroka - in še zabavna je :)

Kako igra s simboli vpliva na razvoj otroka - in še zabavna je :)

V naši škatli "Oskar odkriva Avstralijo" smo se osredotočili na poudarjanje prepoznavanja simbolov. Z namenom razvijanja otrokove kognitivne spretnosti bomo tokrat spodbujali otrokove možgane s pomočjo "Ambodržinskih simbolov".

Učenje preko simbolov je pomembno za otroke iz več razlogov:

1️⃣ Kognitivni razvoj: Simboli spodbujajo kognitivni razvoj otroka. Učenje teh simbolov pomaga otrokom razvijati razumevanje abstraktnih konceptov, ki so ključni za razumevanje jezika, matematike in drugih znanstvenih disciplin.

2️⃣ Kreativnost: Učenje preko simbolov spodbuja otrokovo kreativnost. Simboli omogočajo otrokom, da predstavijo svoje ideje, občutke in izkušnje na kreativen način. Na primer, risanje, slikanje, pisanje zgodb in pesmi so načini izražanja, ki vključujejo uporabo simbolov.

3️⃣ Spomin in koncentracija: Učenje preko simbolov spodbuja otrokov spomin in koncentracijo. Otroci se morajo naučiti prepoznati, razumeti in zapomniti si simbole, kar krepi njihove kognitivne sposobnosti in pozornost.

4️⃣ Razumevanje sveta: Simboli so temeljni za razumevanje sveta okoli nas. Prek simbolov otroci razvijajo sposobnost razpoznavanja in interpretacije različnih znakov, simbolov in logotipov v vsakdanjem življenju, kar jim pomaga pri orientaciji, navigaciji in razumevanju okolice.

Vse te koristi kažejo, da je učenje preko simbolov ključno za celosten razvoj otrok in je temelj za nadaljnje učenje in razumevanje različnih disciplin ter sveta okoli njih.

V igri z Ambodržinskimi simboli bomo otrokom postavljali izzive, kjer bodo morali prepoznati, interpretirati in ustvarjati svoje simbole. Na primer, lahko jih prosimo, da prepoznajo določene Ambodržinske simbole in ugotovijo, kaj predstavljajo. Lahko jih spodbujamo, naj razmišljajo o povezavi med simboli in naravo, živalmi ter kulturnimi izrazi avstralskih aboriginov ter ustvarijo svojo zgodbo. 

Poleg tega lahko spodbudimo otroke, naj ustvarjajo lastne Ambodržinske simbole in jim omogočimo izražanje svojih idej, čustev ali zgodb s pomočjo teh simbolov. To bo spodbudilo njihovo ustvarjalnost, domišljijo in razumevanje simbolov kot sredstva komunikacije.

V setu prejmete tudi popolnoma naravne barve, ki jih otroci lahko uporabijo pri ustvarjanju. Lahko jih vzamemo na plažo ali pa jih uporabimo doma na vrtu, kjer bodo odkrivali simbole in risali po kamenčkih. To bo ustvarilo čudovito in interaktivno izkušnjo, ki spodbuja otrokovo povezavo z naravo, hkrati pa razvija njihovo ustvarjalnost in domišljijo. Ko otroci rišejo simbole na kamenčke, bodo spodbujeni k opazovanju različnih oblik in vzorcev ter razmišljanju o tem, kaj te simbole predstavljajo. Ta dejavnost bo tudi spodbudila njihovo fine motorične spretnosti in koncentracijo. Igranje s simboli na naravnem okolju bo otrokom omogočilo, da se povežejo z naravo, hkrati pa razvijejo kreativnost in razumevanje simbolov kot sredstva izražanja. To bo prinašalo ne samo zabavo, temveč tudi učenje in odkrivanje na njihovi ustvarjalni poti.

Z veseljem vam ponudim še nekaj idej, kako se lahko igrate z otroki z uporabo simbolov med vožnjo v avtu, da bo pot do morja hitreje minila:

1️⃣ Igra prepoznavanja blagovnih znamk avtomobilov: Med vožnjo opazujte avtomobile, ki se vozijo po cesti. Pred začetkom igre izberite 5 različnih blagovnih znamk avtomobilov, na primer Audi, Škoda, Nissan, BMW in Renault. Nato se igra glasi, kdo prvi opazi določeno blagovno znamko avtomobila. Otroci naj bodo pozorni in zavpijejo ime blagovne znamke, ko jo prvič zagledajo. Tisti, ki prvi pravilno prepozna avtomobil določene znamke, dobi točko.

2️⃣ Igra ujemanja logotipov: Pred začetkom vožnje pripravite seznam logotipov različnih avtomobilskih znamk. Natisnite ali narišite logotipe in jih izrežite na majhne kartice. Med vožnjo otroci poskušajo najti avtomobile, ki se ujemajo z logotipi na njihovem seznamu. Ko otrok opazi avto z ujemajočim logotipom, ga označi na svojem seznamu. Cilj je zbrati čim več ujemajočih parov logotipov.

3️⃣ Igra štetja avtomobilov po blagovnih znamkah: Otroci naj opazujejo avtomobile, ki se vozijo po cesti, in štejejo, koliko avtomobilov vidijo za vsako blagovno znamko avtomobila. Na primer, koliko Audijev, Škod, Nissanov itd. vidijo med vožnjo. Otroci lahko beležijo številke in jih nato primerjajo na koncu vožnje. To spodbuja štetje in opazovanje avtomobilov po različnih blagovnih znamkah.

Te igre v avtu omogočajo otrokom, da se med vožnjo zabavajo, obenem pa spodbujajo njihovo opazovanje, prepoznavanje blagovnih znamk avtomobilov ter razvijajo štetje, zvočno prepoznavanje in pozornost. Pomembno je, da se igre izvajajo varno in da voznik ohranja popolno koncentracijo na vožnjo!

Uživajte v druženju s svojimi otroci in odkrivaju simbolov. 🕉️ 😃

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.