Mamice, vzgojiteljice in pedagoginje o vzgoji

Mamice, vzgojiteljice in pedagoginje o vzgoji

Ob naši prvi obletnici raziskovalnih škatel Oskar odkriva svet, smo na spletni pogovor povabili mame, vzgojiteljice in pedagoginje. Ob pogovoru smo si izmenjale ogromno izkušenj in koristnih nasvetov, katere enostavno moramo deliti tudi z vami. Zato bi vam radi predstavili naše mame in njihove izkušnje s svojimi otroci. S tem pa bi radi tudi podprli glavno poslanstvo raziskovalnih škatel Oskar odkriva svet in sicer kako preživljati čas s svojim otrokom na zabaven način in BREZ ZASLONOV. Čas preživet s svojim otrokom je zelo dragocen saj gradi močno vez, uči nas pomembnih lekcij in ustvarja lepe spomine. 

Danijela- Mami na off -  je mama, poznana po njeni izjemni urejenosti tako sebe kot tudi svojega doma. Kot zelo aktivna mama je še vedno mama, ki ji je zelo pomembno to, da si vzame čas tudi zase. Danijela nam je zaupala svojo skrivnost in priznala, da ima tudi njen dan le 24 ur in da ni vedno tako enostavno v enem dnevu narediti vse, kar bi si želela. Ampak ključ je le v dobri organizaciji in v tem, da je potrebno zaupati tudi drugim članom gospodinjstva in da so vsi člani odgovorni za urejenost doma. Svoje otroke uči samostojnosti in jih spodbuja, da sami sprejemajo odločitve. Pri vzgoji se ji zdi zelo pomembna doslednost in postavljanje jasnih meja. Sama sebe dojema kot strogo mamo, vendar pa njen sin kljub temu pravi, da je zelo prijazna mamica. Za Danijelo bi torej lahko rekli, da se drži temeljev demokratične vzgoje. Zelo pomemben ji je moto: “Ne živimo za vzgojo, živimo za to, da smo z družino in uživamo v skupnih trenutkih”. Pravi, da se je pri vzgoji potrebno prepustiti toku in plavati skupaj. Drži se nasveta, ki ga je nekoč dobila od starejše gospe matere 6 otrok: “Naloga starša je vzgojiti otroka v osebo, ki bo sposobna sprejeti svoje odločitve, brez vpliva okolice.” Le tako bodo samostojne in odgovorne osebe tako v otroštvu, kot tudi v odrasli dobi.  

Vita – Mama kuha - je vedno nasmejana, polna energije, mamica dveh otrok, ki veliko svojega časa preživi skupaj z družino. Pravi, da ji njena pozitivna narava zelo pomaga pri vlogi mame. Veliko stvari, ki mogoče niso najlažje obrne na šalo. Pri njih doma se veliko šalijo in smejijo ter ne kričijo, saj sta z možem na enaki frekvenci. Ni pa vedno lahko ohranjati ta nivo energije, saj se tudi Vita kdaj pa kdaj izčrpa. Se pa zmeraj trudi, da so njihovi dnevi obarvani z obilice smeha, saj to zelo pozitivno vpliva na vse člane družine. Zelo očitno je, da je Vita zabavna mamica, sama sebe pa je ocenila tudi kot mogoče malce premalo strogo mamo. Izjemno pomembno se ji zdi, da ima z otrokom dvosmerno komunikacijo ter da ostajamo iskreni tako sebi kot družini. Pomembno je, da si tudi kot starši priznavamo napake in smo se sposobni za to opravičiti ne glede na starost otroka oziroma družinskega člana. To, da otroci vidijo, da smo tudi starši zmotljivi je zelo pomembno, kajti to so vzorci, katere bodo prevzeli naši otroci. Vita je tudi izpostavila čustveni odnos s svojimi otroci. Velikokrat na dan jim pove, kako zelo jih ima rada in kako je na njih ponosna. Prav tako pravi, da ni nikoli brala knjig o vzgoji, saj je sama dovolj samozavestna, da sprejema svoje odločitve in se ravna po svojih občutkih. Skrbi jo fenomen mamic, ki so zaradi vseh informacij, ki jih sprejemajo iz okolja frustrirane in se ne znajo odločati brez podpore neke skupnosti. Njen nasvet je, da naj bolj zaupajo svojim lastnim občutkom. V kolikor pa prejmete kakšen nasvet, premislite ali lahko koristi vam in vaši družini. 

 

Teja - Coolmamacitaa, ki je prav tako zelo pozitivna in energična oseba, to izžareva že od prvega trenutka. Velikokrat izpostavi v svojih socialnih vsebinah, kako zelo aktivna mama je in da ji je čas, ki ga preživi s svojima otrokoma res neprecenljiv. Pravi, da sama izhaja iz svojega otroštva, kajti njena starša sta res ogromno časa investirala v njo in njeno sestro. Mama in oče sta bila ob njima in skupaj so se igrali ter preživljali kvaliteten čas ob različnih igrah. Sama je točno vedela, kakšna mamica si želi postati in da želi svojim otrokom ravno tako ustvariti nepozabne spomine. Verjame, da je čas, ki ga investiramo v svoje otroke neprecenljiv. Mogoče je to v določenem trenutku naporno, ampak prepričana je, da se bo ta čas zelo odražal na njihovem odnosu oziroma se že izraža, saj se imajo kot družina zelo lepo. Tudi sama je bila tako vzgojena in zdi se ji zelo pomembno, da širi to sporočilo naprej. Sama sebe ocenjuje kot mogoče malce za-komplicirano mamo ravno zato, ker je v materinstvo zelo močno vpeta. Izpostavila je tudi, da živimo v času, kjer je vpliv sodobnih medijev zelo velik in je ključno to, da imajo starši vpliv nad tem katere vsebine gledajo otroci. V kolikor kontrolirate kaj otroci gledajo, jih lahko izpostavite pametnim vsebinam, v katerih vidi tudi številne koristi. Ob tem pa se tudi izognejo neprimernim stvarem, katerih je dandanes odločno preveč. Teja izpostavlja tudi problem preobremenjenosti staršev in meni, da je vzgoja otrok postala zelo naporna zaradi tega, ker je na voljo preveč informacij. Starši primerjajo med seboj sebe, svojo vzgojo in predvsem otroke, katerim ne dovoljujejo, da se razvijajo v svojem tempu. Staršem svetuje, naj dajo stvarem čas ob tem pa naj se ne obremenjujejo s popolnostjo, saj le ta ne obstaja. Veliko bolje je poslušati sebe in svoje otroke. Dnevi minevajo prehitro, zato je res pomembno, da uživamo tudi v majhnih trenutkih.     

Tamara – Smarti Book je poznana kot podjetnica, vzgojiteljica in seveda mamica. Izkušnje, ki si jih je pridobila kot vzgojiteljica, ji pomagajo pri številnih situacijah v materinstvu, ampak lahko pa predstavljajo tudi manjšo omejitev. Izkušnje pripomorejo pri različnih aktivnostih, pri idejni zasnovi in pri vedenjskem delu, ki ji je verjetno veliko bolj razumljiv kot staršem, ki niso iz stroke. Iz strokovnega vidika je bila obremenjena predvsem z informacijami, kaj vse je dobro za njenega otroka. Prav tako se je morala otresti odgovornosti ter privaditi na to, da je povsem naravno, da kdaj pa kdaj ne počnejo popolnoma nič. Bistvo vsega pa je, da so skupaj in da se prepustimo toku življenja ter sledijo svojemu družinskemu ritmu. Svojim otrokom želi ponuditi to, kar rabijo v dani situaciji, kar je lahko na primer le pogovor. Opredelila se je kot zelo empatično mamico, zelo pomembno ji je dojemanje čustev. Svojim otrokom želi predvsem pokazati, da jim je vedno na voljo, ne glede na situacijo. Poskuša biti zabavna mama z jasno postavljenimi mejami in ravno iz svojih pedagoških izkušenj je sposobna imeti ravnotežje med biti zabaven, a še vedno imeti nivo avtoritete. Tamara se je dotaknila tudi zelo pomembnega vidika rabe sodobnih medijev. Pravi, da moramo kot starši poiskati pravo ravnovesje za zdravo uporabo. Živimo v družbi, kjer ni možno izločiti današnje tehnologije. Sama je v šoli opazila, da so glavne teme pri malo starejših otrocih dostikrat video igrice in da so otroci, ki jim igranje le teh ni omogočeno, izločeni iz družbe. Naloga staršev je, da jim omogočijo tudi to, ampak seveda v zelo omejenem obsegu. Otrokom je potrebno pokazati, da obstaja svet zunaj sodobnih medijev in vključiti jih je potrebno v različne aktivnosti in jih spodbujati, da se športno udejstvujejo. Predstavite jim lahko tudi didaktične in interaktivne igrače. Otroci bodo tako našli nekaj, kar jih bo zaposlilo in ne bodo utegnili uporabljati pametnih naprav. Ne smemo pa pozabiti, da smo ravno starši njihovi vzorniki. Če jih mi sami pretirano uporabljamo težko pričakujemo pri svojem otroku drugačno sliko. Tudi če le te uporabljamo izven otrokove prisotnosti, se bo to poznalo na našem vedenju. Veliko bolj bomo miselno odsotni in naša pozornost bo razdeljena tudi v času, ko jih ne uporabljamo.  Morda se tega ne zavedamo, ampak ste lahko prepričani, da boste ob manjši uporabi drugačna oseba. 
 

Tjaša - Zabavno učenje - prof. specialne in rehabilitacijske pedagogike se je dotaknila teme iz popolnoma drugega zornega kota. Njene besede in razmišljanje nam je odprlo veliko novih dimenzij vzgoje. Že v samem začetku pogovora je začela z mislijo: “Starši se velikokrat vidimo le v vlogi učiteljev, je pa vloga učenca morda veliko bolj pomembna”. Seveda morata biti obe vlogi vzajemni. Sama se je svojih glavnih kvalitet naučila ravno od svojih otrok. Eden od takšnih primerov je radovednost, katera zelo širi naša obzorja. V odnosu s svojimi otroki Tjaša vstopa z vprašanji in ne z odgovori, kajti na ta način si želi odvzeti to, kar je bilo njej sami naloženo v času, ko so jo vzgajali odrasli. Gre za avtomatske poteze, ki se predajajo iz roda v rod in so seveda na nezavedni ravni. Kako otroci odreagirajo na določeno situacijo in kakšna sporočila se skrivajo v vsaki situaciji, je res izjemna šola življenja. Otroci so odlični vodniki nas odraslih in nam pomagajo osebno rasti s tem, ko nas učijo, kako biti dober voditelj njim. Tjaša se ocenjuje kot izjemno iskreno mamo. Iskrena je sama s seboj, sprejema pa tudi to, da ti lahko kaj spodleti in da s tem pokažeš svojo ranljivost, v kateri se skriva moč. Izjemno pomembno pri tem je, da smo se kot starši sposobni opravičiti in s tem pokazati svojim otrokom, kaj je vzorno vedenje in da vedno poskušamo stremeti k najboljši verziji samega sebe. Tudi Tjaša se je dotaknila teme rabe sodobnih medijev. Sama je mnenja, da moramo otroke naučiti funkcionalne rabe teh naprav, saj živimo v času, ko je to potrebno. Zdi se ji, da je to bolj pomembno kot stalno vzbujanje strahu kako so sodobni mediji negativni. Seveda mora biti vse v ravnovesju in moramo spodbujati tudi pozitivne strani uporabe le teh, saj nam v življenju lahko pridejo zelo prav. Bolj kot to se ji zdi pomembno otroke naučiti kritične presoje, saj živimo v dobi socialnih medijev, ki imajo zelo močan vpliv na njihovo obnašanje. Tukaj je še ogromno prostora za pogovor, da se otroke nauči, da ne sledijo vsem informacijam brezglavo. Gre le za širše ozaveščanje, ki pa žal ni v dometu samo nas staršev, ampak tudi izobraževalnih institucij in širše javnosti.   

Webinar je bil odlično moderiral s strani Nine Oblak – Nasveti učiteljice Nine. Naša zaključna misel je, da si res želimo spodbujati starše h kakovostnemu preživljanju časa s svojo družino, saj je le ta neprecenljiv in se močno odraža v naših odnosih. Sami do sebe ne smemo biti prezahtevni in se moramo zavedati, da ima dan samo 24 ur in smo časovno omejeni. Poslušajte vaš notranji glas in glas vaše družine, saj boste tako lahko našli ustrezen ritem življenja in vzgoje vaših otrok. Otroci vam bodo izjemno hvaležni za čas, katerega preživite z njimi in še posebej bodo veseli, ko se jim boste pridružili pri igri. Tako otroci kot vi hrepenite po druženju, zato ne zamudite priložnosti za igro. Seveda pa ne pozabite, da si morate vzeti tudi čas zase. Tako boste pridobili dodatno energijo, ki jo nato lahko uporabite za igranje in hkratno vzgojo vaših otrok. Glavna aktivnost otrok je ravno igranje, saj se tako učijo in počasi pripravljajo na odraslo življenje. Zato jim tega nikoli ne odrecite, ampak jih pri tem vzpodbudite in jim po najboljših močeh zagotovite zdravo okolje za igro. Zamotite svoje otroke s ustvarjalnimi igračami in jih tako odtrgajte od pametnih telefonov in televizije.  

Mi vam ponujamo pravo pravo zakladnico idej kako kvalitetno preživeti čas s svojim otrokom. Preko raziskovalnih škatel – Oskar odkriva svet –boste doživeli obilo zabave, igre ter smeha. Hkrati pa bodo vaši otroci pridobivali motorične, kognitivne in socialne spretnosti.  

    

Pričarajte otrokom nepozabno izkušnjo potovanja okoli sveta s serijo dragocenih igrivih doživetij, kjer v vaši družbi mali raziskovalci postajajo veliki poznavalci. Oskar odkriva svet ni le še ena igrača, ampak je igra za zabavno učenje za celotno družino. 

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.