5 + 1 ideja, kako preživeti čas s svojim otrokom

5 + 1 ideja, kako preživeti čas s svojim otrokom

Kot starši smo pogosto zasedeni s številnimi obveznostmi, kot so služba, gospodinjstvo in vsakodnevne odgovornosti. V tem vrtiljaku se včasih težko znajdemo in najdemo dovolj časa za kakovostno preživljanje s svojimi otroki.

Ta podatek me je čisto šokiral! Danes starši dnevno preživimo več časa s svojimi otroki, kot je bilo to značilno za generacijo pred nami! Kar 4 ure na dan, vendar le 30 minut namenimo kakovostnemu času - času, namenjenemu igri in ne drugim obveznostim. 

Pomembno je, da se zavedamo pomena igre pri razvoju naših otrok. Raziskave so jasno pokazale, da je igranje z otroki ključnega pomena za njihov celostni razvoj. Kljub temu pa se včasih znajdemo ujeti v vrvežu vsakodnevnih obveznosti, kar nas omejuje pri ustvarjanju resnično pomembnih trenutkov s svojimi otroci.

V tem blogu bomo s tabo delili 5 idej, kako ustvariti nepozabne trenutke s svojimi otroki, ki bodo vredni vašega in njihovega časa.


📚 Skupno branje in raziskovanje knjig


Naj bo skupno branje knjig, pripovedovanje zgodb ali raziskovanje zanimivih tem del vaše rutine. To bo spodbudilo ljubezen do branja, razvilo otrokove jezikovne spretnosti in ustvarilo priložnost za pogovor ter medsebojno razumevanje.


🎨 Ustvarjalne dejavnosti


Vključite se v ustvarjalne dejavnosti skupaj z otroki, kot so slikanje, risanje, izdelovanje modelov ali ustvarjanje edinstvenih umetniških del. To bo spodbudilo otrokovo domišljijo, kreativnost in izražanje ter okrepilo vez med vami.

 

🍃 Narava in prosti čas na prostem


Preživite čas v naravi skupaj z otroki. Obiščite gozd, park ali preprosto se prepuščajte aktivnostim na prostem. Odkrivajte naravne lepote, opazujte živali in rastline ter se ukvarjajte s športnimi aktivnostmi. To bo otroku omogočilo svež zrak, gibanje in povezanost z naravo.

 

🍳 Skupno kuhanje


Vključite otroka v kuhinjske aktivnosti, kot je priprava obrokov ali peka sladic. Skupaj pripravljajte jedi, preizkušajte nove recepte, se pogovarjajte o sestavinah in uživajte v okusih. To bo okrepilo otrokov odnos do hrane ter spodbudilo samostojnost in ustvarjalnost.


🎲 Igrajte se skupaj


Posvetite čas igranju s svojim otrokom. Lahko gre za družabne igre, sestavljanje puzzlov, gradnjo z lego kockami ali preprosto zabavo na prostem. Igra spodbuja otrokovo učenje, razvija socialne veščine ter krepi vezi med vami.


💝 BONUS ideja

 

Kot odličen način za preživljanje prostega časa, igro in učenje skozi igro, vam priporočamo naše interaktivne škatle Oskar Odkriva Svet. V njih boste našli knjige, družabne igre, ustvarjalne naloge in aktivnosti. Otroci jih obožujejo, saj se zgodba nadaljuje iz knjige v igro, kar ohranja njihovo zanimanje in navdušenje. Pogosto pa tudi starši opazijo, kako uživajo in se sami naučijo veliko novih stvari o našem svetu.



Pomembno je, da se osredotočite na kakovost časa in popolno prisotnost med temi dejavnostmi, da otroku omogočite, da se počuti ljubljenega, podprtega in cenjenega.

Poleg teh šestih idej je prav tako pomembno upoštevati posamezne interese in hobije tvojega otroka. Spodbujaj ga, naj sam predlaga aktivnosti, ki bi jih rad počel skupaj, in prisluhni njegovim željam. Ustvari okolje, v katerem se bo počutil ljubljenega, sprejetega in srečnega.

Čas, ki ga preživiš s svojimi otroki, je neprecenljiv. Ne pozabi si vzeti čas zanje in uživajte v vsakem trenutku, ki ga preživite skupaj. 🤗

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.